Door de nieuwe Europese sancties wordt het voor drie van de grootste Russische olieconcerns lastig om geld te lenen op de Europese kapitaalmarkt.

Begin deze week maakt de Europese Unie naar verwachting bekend hoe de aanscherping van sancties tegen Rusland eruit gaan zien. Die raken drie grote oliebedrijven: Rosneft, Gazppromneft en Transneft. Dit meldt zakenkrant The Wall Street Journal maandag, op basis van documenten die de krant heeft ingezien.

Het huidige sanctieregime, dat sinds juli van kracht is, verbiedt een aantal Russische bedrijven schuldpapier uit te geven op Europese kapitaalmarkten met een looptijd van langer dan 90 dagen. Dit wordt waarschijnlijk teruggebracht naar een maximale leentermijn van 30 dagen.

Ook wordt het voor vijf door de staat gecontroleerde banken, waaronder de Sberbank, waarschijnlijk onmogelijk om langer dan 30 dagen geld te lenen op de Europese kapitaalmarkt

De sancties gaan naar verwachting  vanaf dinsdag in.

In een interview gepubliceerd door de persbureau AFP zei de Russische premier Medvedev maandag niet bang te zijn voor Europese sancties. "Als de sancties onze oliebedrijven en financiële sector raken kunnen wij de toegang tot ons luchtruim beperken." Volgens de Russische premier leidt dit op termijn tot het faillissement van veel vliegtuigmaatschappijen.

Uit het document dat in handen is van The Wall Street Journal blijkt verder dat de Europese sancties voorlopig geen invloed zullen hebben op  bedrijven die aardgas leveren aan Europese landen, zoals Gazprom, dat afgelopen jaar goed was voor ongeveer 30 procent van de Europese gasconsumptie.

Conflict Oekraïne

De Europese leiders gaven vorige week aan dat de maatregelen mogelijk verzacht worden als de Russen bijdragen aan een duurzame oplossing van het conflict in Oekraïne.

Afgelopen week werd een voorlopig staakt-het-vuren van kracht tussen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne en regeringstroepen. Maar onduidelijk is of dit een basis biedt voor een meer duurzame politieke oplossing.

Lees ook

Bestand Oekraïne regelmatig geschonden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl